Víztorony és környezetének turisztikai célú fejlesztése

TOP-6.1.4-16-SH1-2017-00003

A  projekt főbb adatai:

  • Projekt címe: Víztorony és környezetének turisztikai célú fejlesztése
  • Projekt azonosító száma: TOP-6.1.4-16-SH1-2017-00003
  • (Fő)Kedvezményezett neve: Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata
  • Megítélt támogatás: 500 000 000 Ft
  • Támogatás mértéke: 100 %
  • A projekt végrehajtásában közreműködő szervezet: Magyar Államkincstár Vas Megyei Igazgatóság

Projekt megvalósításának
összege:

0Ft

A projekt rövid összefoglalása

A Brenner parkban álló víztorony felújítása elengedhetetlen, mivel a környezeti tényezők hatására, a karbantartás és felújítás hiánya, szakszerűtlen javítási munkák következtében a Víztorony épületének állaga folyamatosan romlik. A helyi védelem alatt álló értékes építészeti örökség megőrzésével, felújításával a belváros városképe és térszerkezete javul, hozzájárulva a város turisztikai potenciáljának fejlődéséhez. Az épület és közvetlen környezetében elhelyezkedő park felújítása együttesen segíti elő az építészeti és kulturális örökség megőrzését. A rehabilitáció során a Víztorony felújítása a díszpark és a hagyományos Kresz-park funkció megtartásával kerül megvalósításra.
A Víztorony 1926-ben készült vasbeton tartószerkezettel és vasbeton víztározó medencével. Használata 1978-ban megszűnt. A felújítás során az állagmegőrzésen túlmenően a Víztorony teljes felújítása megtörténik, egybekötve turisztikai célú hasznosításával: a földszinti galéria víztorony történetét bemutató helyszín lesz, kupolatérben kiállítás kerül elhelyezésre, melynek meghatározó témája Szombathely bemutatása, majd a kiállító térből jutunk a víztorony legfelső szintjén található kilátóba, ahol elénk tárul Szombathely látképe.
Brenner park: a Víztorony a Brenner parkban, a tágabb értelemben vett belvároson belül, annak szélén helyezkedik el. A Brenner park a mellette található Gayer parkkal együtt az egyik legnagyobb egybefüggő zöldterülete a városnak, amely egy belváros tekintetében mindig kiemelt szempont. Egyszerre szolgálja a környék rekreációs igényeit, másrészt a környező iskolák, óvodák számára is használható közpark. A Brenner park jelenleg, mint Kresz-park üzemel. Itt van lehetőség a gyermekek számára közlekedésbiztonsági oktatásra, valamint a kialakított pályán az egyes forgalmi szituációk begyakorlására. A park jelenlegi állapotában nem nyújt megfelelő környezetet a Víztorony felújításához, ezért kapcsolt beruházásként annak megújítása, szolgáltatási színvonalának emelése, bővítése szükséges.